Detail info
Close

ŽERT | POCTA JOSEFU SOMROVI | KYJOGRAF 2022

ŽERT | POCTA JOSEFU SOMROVI | KYJOGRAF 2022

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Pocta Josefu Somrovi (1934-2022)

Na památku vracovského rodáka, přátelského člověka a výjimečného umělce Josefa Somra, jenž nás v polovině letošního října navždy opustil. Žert (1968), kde mistrně ztvárnil hlavní roli, podle stejnojmenné předlohy Milana Kundery je jeden ze zásadních počinů československé kinematografie.


Mistrovská filmová adaptace románu Milana Kundery, kde se na pozadí velkého mravního tématu zločinu a odplaty rozvíjí chmurně groteskní příběh o životě, který byl kvůli malému žertu zmarněn krutými politicko-společenskými poměry 50. let. Slovo žert se zde postupně vztahuje k více postavám i situacím.
Ludvík Jahn, ústřední postava jednoho z nejtemnějších existenciálních filmů československé nové vlny, se ve finále ocitá v nejzazším bodě své vnitřní krize. Nevyšla mu pomsta jednomu z těch, kteří mu ukradli mládí, a on se cítí ještě trapněji, ubožeji a vyvrženěji, než když ho kdysi jeho kamarádi na stranické schůzi vyloučili z fakulty.
Stejně jako Kundera v předloze předvádí i režisér, jak hrdina živoří v zajetí trpkých vzpomínek, když ostrým střihem neustále včleňuje do přítomnosti obrazy minulých absurdit a křivd. Mistrovsky neokázalým, ryze filmovým jazykem se mu daří tlumočit všechna zásadní témata Kunderova románu. Z plátna tak na nás jitřivě doléhají životy provždy poznamenané terorem 50. let, rozvrat venkova a jeho tradic, duchovní i materiální pokleslost doby, pokroucené mezilidské vztahy.
A nad pronikavým obrazem naší minulosti se klene velká a věčná otázka o právu člověka vzít spravedlnost do svých rukou.
Kde: Kino Panorama, Svatoborská 671, Kyjov
Vstupné: 60 Kč
Drama | 82 minut | 2D | česky | přístupný
Režie: Jaromil Jireš
Hrají: Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar, Jaroslava Obermaierová, Věra Křesadlová ad.

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Top